Vad är BI och varför ska jag jobba med det?

Business Intelligence kan verka krångligt och svårt.
Därför har vi samlat vanliga frågor om det här.

Vad är Business Intelligence?

Business Intelligence hjälper dig att analysera och mäta din verksamhet.

 

I ett BI-verktyg sammanfogas all den data du producerar i ditt eller dina olika system och läggs i ett datalager. Detta datalager är grunden för att skapa en datamodell med avancerade beräkningar. För att bygga en lyckad datamodell krävs förutom en hög tekniskt kompetens, också god kunskap och erfarenhet i den verksamhet där du ska använda ditt BI-verktyg.

 

Utvecklingsplattformen för ett BI-verktyg och de program som används är anpassade för att processa stora mängder data.

Varför ska jag använda ett BI-verktyg?

Ett företag utvecklas genom förändring. Genom att inre och yttre faktorer påverkar din vardag behöver du ständigt analysera hur ni som företag agerar.

 

Ett BI-verktyg hjälper dig att snabbt göra avancerade analyser som skapar beslutsunderlag i alla delar av ditt företag. De beslut eller mål som företaget sätter behöver förankras och följas upp, därför är BI-plattformar också bra på att visualisera resultat.

 

Ett kompetent BI-verktyg skapar en lärande miljö som ger dig och dina kollegor möjlighet att driva verksamheten mer effektivt och intelligent.

Jag har ju redan tillgång till all min data, varför ska jag ha en BI-lösning?

Det tar tid att analysera stora mängder data. Även enklare rapporter kräver resurser av din organisation. Detta leder till att analyser inte görs på den nivå som krävs för att ditt företag ska utvecklas.

Med ett BI-verktyg som Vellox kan du ägna mer tid åt att ta nästa steg i din analys, den analys som du varken ser eller klarar få fram utan ett BI-verktyg. Det ger dig snabbt kraftfulla underlag för korrekta beslut och skapar mer tid att genomföra kloka åtgärder.

Varför BI - ett exempel i Vellox?

Låt oss anta att vi har tappat i täckningsgrad (TG), din fråga blir självklart varför?

Svaret i detta fallet är att en av våra större produktgrupper har tappat i TG. –Varför? En av våra större varugrupper har tappat i TG. –Varför? Fem av våra större artiklar har tappat i TG. –Varför?  Några av våra större kunder har lägre i TG på dessa artiklar. –Varför? Artiklarna kommer från en leverantör som gjort en prishöjning och vi har inte fått ut den prishöjningen till dessa kunder.

Med Vellox drillbara funktioner navigerar du snabbt fram till svaret på dina frågor.

Hur skapar du en kompetent BI-lösning?

En kompetent BI-lösning kräver kunskap om och erfarenhet av den verksamhet som lösningen ska stödja. Man behöver också teknisk BI-kompetens och erfarenhet av att bygga datalager. Den tredje ingrediensen som man ofta glömmer, är att det alltid behövs tid och kraft att vidareutveckla lösningen – när du i din första lösning fått svar på många av dina frågor, skapas nya frågor som din lösning behöver kunna besvara.

 

I Vellox finns dessa tre ingredienser samlat.

Låter det intressant?

Boka demo


Kontakta oss

ROBERT STENVALL
Säljer, utvecklar & utbildar
robert.stenvall@develox.se
+46722254018